SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

obrobka termiczna

Czy chodziło Ci o: "obróbka termiczna"?

  • Przeliczanie kalorii

    Temat
    Szybkie pytania bez logowania

    Witam. Na SFD od zawsze mowiono ze ważąc produkty aby przeliczyc weglowodany, bialka i tluszcze, powinno sie to robic przed obrobka termiczna. Mój siostrzniec 2 lata temu zachorował na cukrzyce i lekarz diabetolog powiedział że do obliczen wszystko trzeba wazyc po obróbce. Jako że siostrzeniec ma insuline podawaną całodobowo, właściwe przeliczenie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 805 Data: 2013-06-23 00:48:08 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Koktail na masówce

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Cześć, Mam takie pytanie, mianowicie od jakiegoś czasu przygotowuje sobie do pracy jako 2 śniadanie poniższy koktail jak z załącznika. Mam co do niego pytanie chodzi głównie o przygotowanie, płatki owsiane zawsze zalewam wodą i dochodzą tak jak producent zaleca, później jeszcze je miksuje na gładką masę i tu moje pytanie czy obróbka termiczna + [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 660 Data: 2015-04-22 18:27:50 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • pytania

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    cześć! przewertowałem dosyć dokładnie forum dotyczące diety CKD i przed ułożeniem pierwszej diety mam jeszcze kilka pytań: 1. ważę 98kg przy 178cm, lat 28. przy założeniach B/W/T na poziomie 2/1.7/0.6 na kg m.c wychodzi mi 1980kcal - nie za mało? 2. ilość B/T/W liczy się dla produktów przed obróbką termiczną, czy po np. smażeniu ich ilość nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 701 Data: 2009-09-02 00:20:01 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Gramatura ryżu. Pomysł

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam. Mam w diecie w posiłku 70g ryżu. Wiadomo ze ważymy przed obróbka termiczna. W torebce mamy 100g, ma ktoś ciekawy sposób żeby ładnie te gramy wychodziły po ugotowaniu? Jakiś trik ze gotujemy od razu 70, czy po ugotowaniu odwazacie ? Dzięki za pomoc, pozdrawiam ;)

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 4885 Data: 2018-11-23 13:40:21 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Kiedy liczymy kaloryczność produktu

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam Próbuje znaleźć odpowiedź na nurtujące mnie pytanie we wszystkich postach i działach tego forum. I klapa. Muszę zadać je w temacie. Przygotowuję sobie sobie sam posiłki i jestem nieraz w potężnej kropce. Kilogram wołowiny po przygotowaniu (w tym przypadku w rękawie) ma 580 - 600 gram. Pierś z kurczaka czy indyka traci około 30% wagi. Czy [...]

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 889 Data: 2012-04-07 23:34:33 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Pierś z kurczaka jak z wagą?

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Siemanko. Ostatnio pojawia sie dużo filmików w necie jak to firmy produkujące mięso robią nas w ch... Sprawa dotyczy piersi. Było mówione że waży sie ją przed przygotowaniem i tak robiłem ale czy to na pewno dobrze? Jak patrze teraz na filmiki jak goście łapią strzykawkę z wodą i szprycują pierś aby tylko więcej ważyła. Jak w końcu to wliczać? [...]

    Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 977 Data: 2015-02-13 19:18:13 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • pytanie co do PRZECHOWYWANIA żywności

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam. Mam kilka pytań co do przechowywania/przenoszenia żywności : 1). jeśli kupuje wołowinę w sklepie (babka mieli ją przy mnie na spaghetti) - to taka zmielona surowa wołowina ile czasu może poleżeć w lodówce, żebym miał pewność że sie nie zepsuje ? 2). lepiej taką wołowinę kupic i zostawic w lodówce surową ? czy usmazyc powiedzmy i do lodowki [...]

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 1016 Data: 2012-03-08 16:40:56 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Parówki - ilość kcal

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam Mam pytanie odnośnie parówek na redukcji. Domyślam się jak większość z was zareaguje i DOSKONALE wiem że nie jest to najzdrowsza opcja natomiast moje pytanie nie dotyczy tego czy są zdrowe (bo wiem że nie) ale czy faktycznie ich wartości odzwycze odzwierciedlają rzeczywistość? Zakładając że wpisują się w moje zapotrzebowanie.. Jak [...]

    Odpowiedzi: 22 Ilość wyświetleń: 2265 Data: 2023-02-26 16:47:48 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Wagi produktów w kalkulatorze

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Cześć Mam dosyć dobrze wyliczoną dietę dla swoich potrzeb, ale mam jeden, dosyć istotny problem. Wartości odżywcze kasz, makaronów są w kalkulatorze(i mojej diecie) podawane dla produktów "suchych", po przyrządzeniu nabierają wody, ale wartości odżywcze zmieniają się w nieznaczny sposób, w górę idzie tylko zawartość wody. A jak jest z mięsem? Np. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 600 Data: 2013-10-30 20:56:17 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Szejki "jajowe" czy mogą zaszkodzić?

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam! Nie lubię białka serwatkowego... Zawsze mam po nim wzdęcia i czuję chemiczny posmak w buzi. Nieważne czy z mlekiem, czy z wodą, czy z innymi dodatkami, zawsze tak mam. Od jakiegoś czasu natomiast robię sobie szejki z jajkami. Żeby mieć pożywne śniadanie i nie opuszczać domu bez "zjedzenia" pełnowartościowego śniadania, rozbijam 2-3 surowe [...]

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 908 Data: 2018-11-10 22:20:45 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dieta do oceny

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam proszę o oceny wiek:18 waga:90 wzrost:186 zapotrzebowanie kaloryczne 1515 kcal zamierzam odjąć ok 800 kcal dziennie 6:20 Chuda wędlina drobiowa + pieczywo razowe 20g + 50g = mleko 2000ml owsianka 200g, rodzynki 30g Jakiś owoc 150g (przykładowo jabłko) Zielona herbata na razie łyżeczką cukru z czasem go wyeliminuje 12:50 twarożek chudy 100g + [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 846 Data: 2009-03-23 16:36:36 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dieta redukcyjna proszę o ocene i korektę 2

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam proszę o oceny wiek:18 waga:90 wzrost:186 zapotrzebowanie kaloryczne 3515 kcal zamierzam odjąć ok 800 kcal dziennie 6:20 Chuda wędlina drobiowa + pieczywo razowe 20g + 50g = mleko 2000ml owsianka 200g, rodzynki 30g Jakiś owoc 150g (przykładowo jabłko) Zielona herbata na razie łyżeczką cukru z czasem go wyeliminuje 12:50 twarożek chudy 100g + [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 1813 Data: 2009-03-22 11:33:21 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Zasady przygotowywania potraw

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam, Nie znalazłem informacji na forum, więc zdecydowałem się zapytać. Mianowicie, muszę zrobić redukcję z powodu otyłości. Bedę chciał to zrobić przy uzyciu zbilansowanej diety. W związku z tym czy są jakies zasady związane z przygotowywaniem dań? Np. lubię zupy, i nie wiem czy brac pod uwagę tylko skład produktów i dowolnie je łączyć, czy [...]

    Odpowiedzi: 23 Ilość wyświetleń: 4658 Data: 2017-10-01 11:37:08 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dieta a wzdęcia

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam. Mam taki problem, bo już spory czas temu odstawiłem śmieciowe żarcie i jem nieco lepsze produkty. Z tym, że robię z pewnością coś źle, ponieważ mam w trakcie dnia(przeważnie zaczyna się po pierwszym albo drugim śniadaniu) strasznie wzdęty brzuch i przeczyści mnie ze 2 albo nawet 3 razy dziennie. Nie znam się aż tak na diecie, więc nie wiem [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 766 Data: 2020-10-07 23:51:10 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Pytanie odnośnie diety

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Płeć : Mężczyzna Wiek : 22 lata Waga : 76 Wzrost : 180 Cel treningowy : więcej masy mięśniowej Staż treningowy na siłowni : wracam po przerwie, wczesniej ponad rok*********e inne sporty : Bieganie, Freestyle Football Dostęp do sprzętu (np. full osprzęt siłownia, sztanga/sztangielki) : Full Dieta : na dole Przeciwskazania medyczne : brak Zażywane [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 497 Data: 2014-03-11 17:58:22 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Zdarzyło mi się dziaranie, więc chwilowo siłka odchodzi na dalszy tor. Mam do popylenia 12 litrowych kartonów białka jaj pasteryzowanego - ~9g białka/100ml. Idealne, tanie, szybkie i beztłuszczowe źródło białka np. po treningu - ja jako źródło białka waliłem w posiłku potreningowym jajeczniczkę z 500ml (pół kartonu). SPRZEDAJĘ PO KOSZTACH bo [...]

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 6786 Data: 2014-03-05 21:10:54 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Czy taki miks (shake) jest ok?

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    -100g ryżu paraboiled -150g mleka 3,2% (nie będę wody pił...) -30g Ostrowii -5g oliwy wszystko zmielone of course Pytam, bo kurde ostatnio walę takie miksy 2x dziennie, jako że nie za bardzo chce mi się pierś robić, ale też nie widzę jakiegoś specjalnego skoku masy :/ Wydaje mi się, że nawet jak jadłem 1x makaron i pierś (mniej wtedy jadłem :) ) [...]

    Odpowiedzi: 16 Ilość wyświetleń: 1766 Data: 2010-02-15 17:26:29 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dieta mózgu

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Cześć, przez długi czas mój mózg będzie poddany bardzo dużemu wysiłkowi, więc chciałbym się upewnić, że dostarczę mu wszystko, czego potrzeba. Jak do tej pory moja dieta składa się głównie z: śniadanie - płatki owsiane z mlekiem ryżowym pozostałe posiłki - makaron/ryż z piersią z kurczaka i oliwą z oliwek. Raczej nie będę jadł regularnie ryb, więc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 890 Data: 2013-08-21 19:07:29 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Waga produktów przed i po ugotowaniu

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam serdecznie, Wiadomo, żę dieta jest rozpisywana wg wagi przed obróbką termiczną. Ja natomiast, z racji tego że nie gotuję sam, mam możliwość zważenia jedynie gotowych, przyrządzonych produktów. Wobec tego mam pytanie, czy wie ktoś, albo zna internetowy kalkulator, który przeliczy mi wagę produktu po ugotowaniu względem wagi przed gotowaniem. [...]

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 13742 Data: 2014-02-07 14:31:09 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • /SFD/Images/2016/4/2/fecbeb61cccf48d29d7412c59b9a2876.jpg Kiedy zaczynamy dokładnie zwracać uwagę na to, co i ile czego spożywamy, pojawia się pytanie powracające niczym bumerang. Kiedy należy ważyć produkty? Przed obróbką termiczną czy po niej? Jaka jest różnica? I jak wliczać te produkty do swojego zapotrzebowania? Pod wpływem gotowania, [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 816 Data: 2016-04-02 09:22:47 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)