Witam. Na SFD od zawsze mowiono ze ważąc produkty aby przeliczyc weglowodany, bialka i tluszcze, powinno sie to robic przed obrobka termiczna. Mój siostrzniec 2 lata temu zachorował na cukrzyce i lekarz diabetolog powiedział że do obliczen wszystko trzeba wazyc po obróbce. Jako że siostrzeniec ma insuline podawaną całodobowo, właściwe przeliczenie [...]
Cześć, Mam takie pytanie, mianowicie od jakiegoś czasu przygotowuje sobie do pracy jako 2 śniadanie poniższy koktail jak z załącznika. Mam co do niego pytanie chodzi głównie o przygotowanie, płatki owsiane zawsze zalewam wodą i dochodzą tak jak producent zaleca, później jeszcze je miksuje na gładką masę i tu moje pytanie czy obróbka termiczna + [...]
cześć! przewertowałem dosyć dokładnie forum dotyczące diety CKD i przed ułożeniem pierwszej diety mam jeszcze kilka pytań: 1. ważę 98kg przy 178cm, lat 28. przy założeniach B/W/T na poziomie 2/1.7/0.6 na kg m.c wychodzi mi 1980kcal - nie za mało? 2. ilość B/T/W liczy się dla produktów przed obróbką termiczną, czy po np. smażeniu ich ilość nie [...]
Witam. Mam w diecie w posiłku 70g ryżu. Wiadomo ze ważymy przed obróbka termiczna. W torebce mamy 100g, ma ktoś ciekawy sposób żeby ładnie te gramy wychodziły po ugotowaniu? Jakiś trik ze gotujemy od razu 70, czy po ugotowaniu odwazacie ? Dzięki za pomoc, pozdrawiam ;)
Witam Próbuje znaleźć odpowiedź na nurtujące mnie pytanie we wszystkich postach i działach tego forum. I klapa. Muszę zadać je w temacie. Przygotowuję sobie sobie sam posiłki i jestem nieraz w potężnej kropce. Kilogram wołowiny po przygotowaniu (w tym przypadku w rękawie) ma 580 - 600 gram. Pierś z kurczaka czy indyka traci około 30% wagi. Czy [...]
Siemanko. Ostatnio pojawia sie dużo filmików w necie jak to firmy produkujące mięso robią nas w ch... Sprawa dotyczy piersi. Było mówione że waży sie ją przed przygotowaniem i tak robiłem ale czy to na pewno dobrze? Jak patrze teraz na filmiki jak goście łapią strzykawkę z wodą i szprycują pierś aby tylko więcej ważyła. Jak w końcu to wliczać? [...]
Witam. Mam kilka pytań co do przechowywania/przenoszenia żywności : 1). jeśli kupuje wołowinę w sklepie (babka mieli ją przy mnie na spaghetti) - to taka zmielona surowa wołowina ile czasu może poleżeć w lodówce, żebym miał pewność że sie nie zepsuje ? 2). lepiej taką wołowinę kupic i zostawic w lodówce surową ? czy usmazyc powiedzmy i do lodowki [...]
Witam Mam pytanie odnośnie parówek na redukcji. Domyślam się jak większość z was zareaguje i DOSKONALE wiem że nie jest to najzdrowsza opcja natomiast moje pytanie nie dotyczy tego czy są zdrowe (bo wiem że nie) ale czy faktycznie ich wartości odzwycze odzwierciedlają rzeczywistość? Zakładając że wpisują się w moje zapotrzebowanie.. Jak [...]
Cześć Mam dosyć dobrze wyliczoną dietę dla swoich potrzeb, ale mam jeden, dosyć istotny problem. Wartości odżywcze kasz, makaronów są w kalkulatorze(i mojej diecie) podawane dla produktów "suchych", po przyrządzeniu nabierają wody, ale wartości odżywcze zmieniają się w nieznaczny sposób, w górę idzie tylko zawartość wody. A jak jest z mięsem? Np. [...]
Witam! Nie lubię białka serwatkowego... Zawsze mam po nim wzdęcia i czuję chemiczny posmak w buzi. Nieważne czy z mlekiem, czy z wodą, czy z innymi dodatkami, zawsze tak mam. Od jakiegoś czasu natomiast robię sobie szejki z jajkami. Żeby mieć pożywne śniadanie i nie opuszczać domu bez "zjedzenia" pełnowartościowego śniadania, rozbijam 2-3 surowe [...]
Witam, Nie znalazłem informacji na forum, więc zdecydowałem się zapytać. Mianowicie, muszę zrobić redukcję z powodu otyłości. Bedę chciał to zrobić przy uzyciu zbilansowanej diety. W związku z tym czy są jakies zasady związane z przygotowywaniem dań? Np. lubię zupy, i nie wiem czy brac pod uwagę tylko skład produktów i dowolnie je łączyć, czy [...]
Witam. Mam taki problem, bo już spory czas temu odstawiłem śmieciowe żarcie i jem nieco lepsze produkty. Z tym, że robię z pewnością coś źle, ponieważ mam w trakcie dnia(przeważnie zaczyna się po pierwszym albo drugim śniadaniu) strasznie wzdęty brzuch i przeczyści mnie ze 2 albo nawet 3 razy dziennie. Nie znam się aż tak na diecie, więc nie wiem [...]
Płeć : Mężczyzna Wiek : 22 lata Waga : 76 Wzrost : 180 Cel treningowy : więcej masy mięśniowej Staż treningowy na siłowni : wracam po przerwie, wczesniej ponad rok*********e inne sporty : Bieganie, Freestyle Football Dostęp do sprzętu (np. full osprzęt siłownia, sztanga/sztangielki) : Full Dieta : na dole Przeciwskazania medyczne : brak Zażywane [...]
Zdarzyło mi się dziaranie, więc chwilowo siłka odchodzi na dalszy tor. Mam do popylenia 12 litrowych kartonów białka jaj pasteryzowanego - ~9g białka/100ml. Idealne, tanie, szybkie i beztłuszczowe źródło białka np. po treningu - ja jako źródło białka waliłem w posiłku potreningowym jajeczniczkę z 500ml (pół kartonu). SPRZEDAJĘ PO KOSZTACH bo [...]
-100g ryżu paraboiled -150g mleka 3,2% (nie będę wody pił...) -30g Ostrowii -5g oliwy wszystko zmielone of course Pytam, bo kurde ostatnio walę takie miksy 2x dziennie, jako że nie za bardzo chce mi się pierś robić, ale też nie widzę jakiegoś specjalnego skoku masy :/ Wydaje mi się, że nawet jak jadłem 1x makaron i pierś (mniej wtedy jadłem :) ) [...]
Cześć, przez długi czas mój mózg będzie poddany bardzo dużemu wysiłkowi, więc chciałbym się upewnić, że dostarczę mu wszystko, czego potrzeba. Jak do tej pory moja dieta składa się głównie z: śniadanie - płatki owsiane z mlekiem ryżowym pozostałe posiłki - makaron/ryż z piersią z kurczaka i oliwą z oliwek. Raczej nie będę jadł regularnie ryb, więc [...]
Witam serdecznie, Wiadomo, żę dieta jest rozpisywana wg wagi przed obróbką termiczną. Ja natomiast, z racji tego że nie gotuję sam, mam możliwość zważenia jedynie gotowych, przyrządzonych produktów. Wobec tego mam pytanie, czy wie ktoś, albo zna internetowy kalkulator, który przeliczy mi wagę produktu po ugotowaniu względem wagi przed gotowaniem. [...]
/SFD/Images/2016/4/2/fecbeb61cccf48d29d7412c59b9a2876.jpg Kiedy zaczynamy dokładnie zwracać uwagę na to, co i ile czego spożywamy, pojawia się pytanie powracające niczym bumerang. Kiedy należy ważyć produkty? Przed obróbką termiczną czy po niej? Jaka jest różnica? I jak wliczać te produkty do swojego zapotrzebowania? Pod wpływem gotowania, [...]